ANTONIJA PERKO - 85 LET

Občanka Občine Sveta Ana, gospa Antonija Perko, iz Dražen vrh-del 67, je 23. aprila 2022 dopolnila 85 let. Ob njenem prazniku jo je obiskal župan Silvo Slaček in ji zaželel še obilo zdravih in srečnih let.

Antonija Perko je bila rojena 23. aprila 1937 na Spodnji Velki. Bila je prvi otrok in edina hči staršev Antona in Antonije Methans. Njej so sledili še trije bratje - Simon, Franc in Anton.

Svoje celotno otroštvo in najstniška leta je preživela na Velki. Tu je dokončala osnovno šolo, se družila s prijatelji in družino, vedno je tudi pomagala pri delu. Pri 21-ih letih pa je na enem od tako imenovanih “domačih plesov oz. praznovanj” spoznala Franca Perko. Pri 23-ih, leta 1961, sta se poročila in takrat se je preselila na k njemu in njegovi družini na kmetijo na Dražen vrh, v zdajšnjo občino Sv. Ana. Po letu dni so kupili drugo večje posestvo, prav tako na Dražen vrhu. Tukaj živi še danes. Leta 1964 so se razveselili novega člana družine, rodil se jima je prvi sin - Slavko. Pet let kasneje se je družina povečala še za drugega sina, Branka.

Žal ji je že kmalu za tem, aprila 1972, umrl mož Franc in Antonija je postala vdova, z dvema sinovoma,  najmlajši je bil star komaj 2 leti. Na kmetiji sta poleg njih živela tudi Francova starša, in kljub dodatnim parom rok, je bilo dela veliko. Sama pravi, da so 'fejst' delali, imeli so “srednjo kmetijo, ki je takrat zahtevala ogromno fizičnega dela. Sama je opravljala vsa 'moška' dela, torej tudi delo s traktorjem in ostalimi kmetijskimi stroji. Vedno pa pohvali sosede ter svoje brate in njihove družine, ki so ji takrat velikokrat priskočili na pomoč. Kljub temu so bili ti časi za njo zelo težki, kar se je s časom pokazalo tudi na njenem zdravju. Čez čas sta seveda tudi sinova postala dovolj velika, da sta lahko pri delu pomagala in prevzela strojna dela ter jo delno razbremenila.

 

Na tem posestvu Antonija živi še danes, le da ji družbo dela najmlajši sin, snaha, vnuk in 2 vnukinji. Pravega kmečkega dela sicer več ni, ampak si sama vedno najde kakšno delo, do kuhanja in ostalih gospodinjskih opravil, do raznoraznih opravil okrog hiše ter seveda negovanja svojih okrasnih rastlin. Pri svojih 85-ih letih še vedno skuša biti aktivna, kolikor je le lahko. Antonijo danes največkrat kličejo kar “babica”, ima namreč 6 vnukov ter vnukinj in tudi že pravnuka in pravnukinjo. Čas z družino zelo ceni in zelo rada poklepeta z vsemi, ki se pri njej oglasijo.

 

IMG 5545

 

Aktualno

Ob_svetovnem_dnevu_cebel_se_osnovnosolci_in_srednjesolci_veselijo__novih_ucnih_cebelnjakov__13._maj_2022.pdf

Preberi več...

Saubermacher Slovenija obvešča, da se z 1. 6. 2022 spremeni koledar in dan odvoza BIOLOŠKIH ODPADKOV - iz četrtka na torek. Sprememba_koledarja_odvoza.pdf Urnik-SvAna-01062022.pdf Termini in dnevi odvoza ostalih vrst odpadkov po 1. 6. 2022 ostanejo nepsremenjeni!

Preberi več...

Sončen pomladanski dan je prispeval k prijetnemu vzdušju družbe, ki se je zbrala na domačiji Vakej Janeza, ki je 23. aprila 2022 obeležil njegov 85. rojstni dan. Praznovanje je oplemenitil s prgiščem dobrih želja tudi župan Občine Sveta Ana, gospod Silvo Slaček, in predstavnica Rdeča križa, gospa Mi...

Preberi več...
No More Articles

Spletna stran Občine Sveta Ana uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih