Skok na vsebino

Društvo konjenikov Srebrni jezdec

grbNaslov: Sv. Ana 17, 2233 Sveta Ana
Predsednik: Vakej Herman
Kontakt: 041 480 472

  

 

 


DRUŠTVO KONJENIKOV SREBRNI JEZDEC

Društvo se aktivno vključuje v prireditve ob občinskem prazniku »Aninem tednu«. V tem tednu organizirajo tradicionalni pohod konjenikov po poteh naše občine. Prireditve se udeležijo konjeniki iz širše okolice. Domačini ob poti pa konjenike z veseljem pogostijo. Tradicionalno in daleč znano je »žegnanje konj«, ki je na dan Sv. Štefana – zavetnika živali. Svečani obred že vrsto let zapovrstjo opravita mariborski pomožni škof Jožef Smej ter domači župnik in dekan Jožef Horvat.
Ob vstopu v Evropsko unijo so člani Društva konjenikov Srebrni Jezdec obeležili z udeležbo treh konjenikov na Radenski konjenici v letu 2004, kjer je sodelovalo 130 konjenikov.
Namen in cilj društva konjenikov Srebrni Jezdec je druženje, ter rekreativno jahanje po naši ožji in širši okolici, vzpodbujati mlade pri ljubezni do teh čudovitih živali in konjeništva nasploh. V društvu konjenikov Srebrni jezdec je odprto društvo za nove člane.


O KONJIH V NAŠIH KONCIH

Na območju občine sveta Ana je bilo še ne v tako daljni preteklosti precej konj. Konji so služili kot delovno in oz. vlečno sredstvo. Predvsem prihod traktorja in razdrobljenost kmetij sta izpodrinila konja. V zadnjih letih pa se število konj precej povečuje. Današnji rejci so drugačni od prejšnjih rejcev konj predvsem po statusu in namenu uporabe konj. Danes konje vzrejajo za rekreacijo, šport in podobno.

NASTANEK IN RAZVOJ DRUŠTVA KONJENIKOV SREBRNI JEZDEC

V letu 2003 je tudi pri Sv. Ani dozorela ideja o ustanovitvi društva konjenikov. Prva pobudnika za ustanovitev društva konjenikov sta bila zakonca Kocbek iz Kremberka. Ideja je še pritegnila Marjana Nekrepa, Ivana Peserla in Hermana Vakeja. Na ustanovnem občnem zboru 14. marca 2003, ki je bil na kmečkem turizmu Mihelič, so pobudniki ustanovili Društvo konjenikov Srebrni Jezdec. Na ustanovitvi je s svojo podporo sodeloval takratni župan občine Sveta Ana Bogomir Ruhitel. Ob ustanovitvi je društvo štelo 13 članov.

konjenik6

Predsednik društva je že drugi mandat Herman Vakej. Po poteku prvega štiriletnega mandata je upravni odbor za dobro opravljeno delo v štiriletnem mandatu podelil priznanja predsedniku društva, blagajniku društva in stotniku društva.

Pohod 2008- Srebrni jezdec 038Pohod 2008- Srebrni jezdec 047Pohod 2008- Srebrni jezdec 059

Spletna portal Občine Sveta Ana uporablja samo NUJNE piškotke, ki so potrebni za delovanje spletne strani. Več o piškotkih