Skok na vsebino

Tradicionalne prireditve

PRVOMAJSKI POHOD - POSTAVITEV PRVOMAJSKEGA DREVESA 

Vsako leto že tradicionalno poteka ob prazniku dela prvomajski pohod. Ta se zvrsti po Anini poti, vsako leto pa se ga udeležuje vse več obiskovalcev. Vabimo Vas k sodelovanju, obljubljamo pa vam, da se boste v neokrnjeni naravi, poleg tega da naredite nekaj za svoje telo, naredili tudi nekaj za svojo dušo, saj boste uživali v razgledu proti Pohorju, severnim Slovenskim goricam ter po gričih onkraj meje z Avstrijo.

Anina pot 2Anina pot 4Postavitev prvomajskega drevesa


ANIN TEDEN

Poteka vsako leto v mesecu juliju ob občinskem prazniku ter ob godovanju sv. Ane. Sveta Ana je zavetnica proti revščini, pa tudi proti nevihti. Ravno okrog Aninega praznika - 26.julija - so velike vročine in je mnogo neviht. Skupaj z možem Joakimom pa je zavetnica zakoncev. Priporočajo se ji tudi razni obrtniki, zlasti pa rudarji.

V okviru Aninega tedna domača društva pripravijo številne aktivnosti kot so na primer razna športna tekmovanja, kulturne prireditve, poteka tudi likovna kolonija »Anina paleta«. Nastanejo zanimive slike, ki so čez poletje na ogled v avli Občine Sveta Ana. Vsakoletno se odvije tudi tradicionalna gasilska veselica.

Anino 1Anino 2Anino 3


POSTAVITEV KLOPOTCA 

Vabljeni v občino polno žlahtne kapljice, kjer vsako leto ob občinskem prazniku na tradicionalni prireditvi postavljamo klopotec - edinstveni simbol lokalne vinske pokrajine. Po izročilu se klopotec v Sloveniji postavlja od Jakoba, 25. julija pa do svetega Jerneja, 24. avgusta, ko grozdje prične dobivati barvo. Po stari šegi ali navadi so zraven klopotca postavljali čuvaje vinogradov, ki so jih v Slovenskih goricah imenovali ovtarji. Ovtar je bil nekakšen zaupnik vinogradnikov, da bo zvesto čuval njihove vinograde. Tradicionalna prireditev poteka pri pokriti tržnici v centru Svete Ane, spremljajo pa jo nepogrešljivi zvoki harmonike ter popestritev programa s prikazom starih kmečkih običajev. Pridružite se nam, da bomo skupaj prisluhnili pesmi, ki jo bo klopotec zapel anovskim vinogradom, med katerimi je tudi potomka najstarejše trte na svetu, ter simbolično pozdravili jesen. Skozi čas je klopotec postal naša etnološka znamenitost in lep simbol slovenskih goric.

"Sonči po trsju se grozdje zoreče
in tiho v soncu se polni z močjo
in tiho z žlahtnostjo polni se v pesmi,
ki prek goric jo klopotci pojo."
 (Janko Glazer, Jesenska pesem)

Klopotec 2Klopotec 3Klopotec 1


MARTINOVANJE NA PROSTEM 

Na god sv. Martina Občina Sveta Ana, v sodelovanju z Društvom vinogradnikov Sveta Ana, organizira martinovanje na prostem, pod šotorom. Zaradi vinogradniškega okoliša se spodobi veselo praznovati, kaj pokusiti in se veseliti v občini polni vrhunskih vin, in martinovo je kot nalašč za druženje ljudi dobre volje. Martinovo je sicer praznik, ki sega v čas pred Kristusom. V jesenskem času so se naši poganski predniki bogovom zahvaljevali za dobro letino in obenem prosili za naslednjo. 11. novembra se evropske države spominjajo svetnika Martina, rojenega v začetku 4. stoletja na Madžarskem, ki je dal svoj plašč beraču, da bi prikril svojo revščino. Pri nas se na ta dan praznuje kot praznik vina, ko se mošt, prispodoba nečistosti, grešno vino, spremeni v pravo vino.

Martinovanje 1Martinovanje 2Martinovanje 4


ZELENA SV. ANA 

Leta 2006 smo simbolično prejeli zeleno luč od južnoštajerske kulturne trdnjave Straden. Z zeleno lučjo v decembru želimo simbolično sporočiti, da se odpirajo popolnoma nove perspektive, ko se ljudje, situacije ali stvari, opazujejo v drugačni luči.

Zelena Sv. Ana 2Zelena Sv. AnaZelena Sveta Ana 3


POSTIČEVI DNEVI

Potekajo v mesecu oktobru vse do martinovanja. V tem času se odvijajo različni dogodki kot so trgatev ob Postičevi poti, vodeni ogledi, predavanje ter snemanje klopotca. Poteka tudi jesenska likovna kolonija, razstava nastalih del je na ogled do sredine decembra.

Postičevi dnevi 1Postičevi dnevi 2Postičevi dnevi 3

Spletna portal Občine Sveta Ana uporablja samo NUJNE piškotke, ki so potrebni za delovanje spletne strani. Več o piškotkih