Skok na vsebino

Kremberk

kremberk

Št. prebivalcev: 253 (vir: Statistični urad RS, 2016)
Št. gospodinjstev: 87 (vir: Statistični urad RS, 2015)
Nadmorska višina: 301 m 

Kremberk 2Kremberk 1Kremberk 3 


VINOGRADNIŠTVO MAJCENOVIČ

Vinograd leži na znameniti legi, od koder so v preteklosti z vinom in s sadjem oskrbovali dunajski dvor. Kraj je tudi zanimiva razgledna točka, pogled namreč seže vse do avstrijskih Koralp. Njihov trud se kaže tudi v certifikatu o integrirani pridelavi grozdja ter vrsti medalj za dobro pridelano vino (sejmi, društva vinogradnikov). Njihove izdelke je možno kupiti pri njih doma (po dogovoru oz. predhodni najavi) skozi vse leto.

Majcenovic 1Majcenovic 2Majcenovic 3


VINOTOČ POLIČ 

Kmetija je usmerjena v vinogradništvo in živinorejo; obsega 5 ha obdelovalnih površin, od tega je 1,4 ha vinograda. Kmetujeta gospa Marija in njen mož, občasno jima pomagata sin in stara mama. Imajo klet s podcestnim predorom do vinograda, obnovili so celoten vinotoč, načrtujejo pa še razširitev ponudbe hrane in opremitev ležišč za prenočitev. Njihovo ponudbo najdete v vinotoču (Kremberk 36), pri njih doma (Zg. Ščavnica 60), dostavijo vam tudi na dom (večja količina), po dogovoru oz. po predhodni najavi pa skozi vse leto. 

Polic 2Polic 3Polic 4


FREMLOV KRIŽ

Sedanji lastnik križa je Janez Vanek. V župnijski kroniki je zabeleženo, da so križ postavili 30. oktobra 1927. Obnovljen je bil leta 1988, nazadnje pa pred nekaj leti. Križ naj bi dala postaviti takratna lastnica v zaobljubo za ozdravitev, saj si je ob delu v vinogradu zlomila nogo. Po drugih podatkih pa naj bi bil ta križ eden izmed treh, ki so ponazarjali križev pot; vodili naj bi v smeri Benedikt - Marija Snežna (Zg. Velka). 

Fremlov križ1


KOLMANOV KRIŽ

Današnji križ stoji od leta 2004 od gospodarskem poslopju. Lastniki (družina Kolman) so ga takrat obnovili in prestavili. Pred tem je stal približno 100 metrov stran od hiše ob poti. Razlog postavitve prvotnega križa ni znan, postavljen pa naj bi bil že nekje okrog leta 1900. Predvidevajo, da so ga dali postaviti predniki ali pa je križ že stal, ko so le-ti kupili posestvo. Danes lahko na njem preberemo posvetilo Prijatelj tu postoj, glej grešnik sem tvoj, glej na mojo desno stran, na mojih pet krvavih ran.

Kolmanov križ1


ŽUGMANOV KRIŽ

Križ naj bi dala postaviti Franc in Kristina Žugman leta 1929 zaradi obolenja in pogina živine oziroma kot zaobljubo pred nadaljnim poginom. Obnavljali so ga leta 1960 in leta 1997, ko ga je lastnik Peter Žugman prestavil bliže k hiši - prej je stal od 100 do 150 m niže od hiše ob gozdu ob pešpoti. Na razpelu so kipci Kristusa, Marije in angela.

Žugmanov križ1


JAUKOVA KAPELA (TUDI JUGOVA)

Kapelico zaprtega tipa je dala postaviti letra 2004 družina Jauk (Kremberk 55). Na tem mestu je pred tem že stala kapelica, ki je bila v lasti Terezije Magdič (Magdičeva kapela). Postavili so jo leta 1953 in jo tudi blagoslovili. Čez kako leto pa jo je takratna oblast dala porušiti, saj naj ne bi imela dovoljenja za gradnjo. Pred kapelo je na tem mestu stal križ (Magdičev križ). Podatki o času in vzroku postavitve niso znani. 

Jaukova kapela 1

Spletna portal Občine Sveta Ana uporablja samo NUJNE piškotke, ki so potrebni za delovanje spletne strani. Več o piškotkih