Skok na vsebino

MKK Kulturna zadruga Sveta Ana

mkk  Naslov: Sv. Ana 17, 2233 Sveta Ana
  Predsednik: Janez Kraner
  Kontakt: 031 425 756
  DŠ: 14102447
  TRR: SI56 0420 2000 2949 804 (Nova KBM)
  Spletni naslov: http://www.kulturna-zadruga.si

  


  MKK KULTURNA ZADRUGA SVETA ANA

Mladinski kulturni klub Kulturna zadruga Sv. Ana združuje mlade in zagnane ljudi, polne delovnega elana in idej s širšega območja Slovenskih goric, ki so se združili v želji dvigniti kulturno raven življenja na podeželju in spodbuditi zanimanje za dodatno izobraževanje. Zadruga je bila ustanovljena 7. decembra 2002. Na ustanovnem občnem zboru je bil za prvega predsednika kluba izvoljen Davorin Kolarič. Leta 2006 je vodenje Kulturne zadruge prevzel Primož Žižek, od leta 2010 pa je njen uradni zastopnik Janez Kraner.

V začetku delovanja je glavni namen mladih entuziastov bil predvsem poskrbeti za dvig kulturne ravni in za kvalitetno preživljanje prostega časa, predvsem mladih, ki jim je v tistem času kronično primanjkovalo možnosti za ustvarjanje in izražanje lastnih interesov na področjih glasbe, likovne umetnosti, fotografije, filma, gledališča, literature, oblikovanja in informatike. V začetku je imel klub okrog deset članov, do danes se je število bržkone potrojilo. Svoje cilje uresničujemo s prirejanjem in organizacijo kulturno-umetniških, strokovnih in zabavnih prireditev ter srečanj. Organiziramo tudi potovanja in ekskurzije za svoje člane, občasne humanitarne akcije in strokovne debate, ki so namenjene izobraževanju oziroma osveščanju splošne javnosti. Trudimo se prispevati k temu, da bi bilo življenje v domačem kraju kar se da pestro, zanimivo in prijazno.

Za začetek naj izpostavimo tradicionalni koncert Anin' Roll, kateri je privabljal veliko obiskovalcev z vseh koncev Slovenije ter postregel s pisano paleto rokovsko naravnane alternativne glasbe. Vsako leto smo predstavili kakšen ‘vroč’ band slovenske ne-preveč-komercialne scene. Pri nas so nastopili spoštovani izvajalci alternativne glasbe, kot so: Edo Maajka, Bleed On, Low Value, Rukola, Psycho-Path, Leaf-Fat, Polimorf, CZD, Živi zid, Dežurni krivci, Zmajev rep, Peppermint, Dr. Zero, Juff, Vojtiva 8, Little Ann, Muškat Hamburg, Granna, Omet odpada, 7th Angel, C.R.A.S.H., Khons, Malik, Mama rekla, Creampie, Ana Pupedan, The Sizzlins, The Canyon Observer... Na žalost nam koncerta od leta 2015, zaradi neprijetnih izkušenj s posamezniki in oblastmi, ni uspelo organizirati. A predali se ne bomo, rokenrol še na Sveti Ani ni rekel zadnje! V okviru društva deluje tudi glasbena skupina The Sizzlins, ki je bila stalni magnet na Aninem rollu, v akustični izvedbi pa mnogokrat začini otvoritve razstav ali literarne večere.

Za tiste bolj pustolovske so tukaj vsakoletni potopisno – kulinarični večeri Drugi svet, kjer spoznavamo kulturne spektre določenih delov sveta, iz katerih konkretneje predstavimo kulinarične posebnosti, saj po vsakem predavanju sledi pokušina tipičnih jedi dežele oz. države, ki je bila predstavljena. »Potovali« smo že po Indiji, Nepalu, Indoneziji, Afriki, Južni Ameriki, Severni Koreji in še kje.

V zadnjih letih smo ponovno vzpostavili vez s slikarsko in oblikovalsko umetnostjo; med drugim smo pripravili že več umetniških razstav članov in članic ter - pod taktirko vodij umetniške sekcije Milana Ketiša in Tame Halužan – navezali stike z mnogimi slovenskimi umetniki. Letno v naravi izvedemo otroško delavnico, imenovano Anina paletka in večdnevne eksperimentalno-umetniške delavnice pod naslovom ArtCamp.

Gledališka skupina Kurje oko, ki je pod vodstvom Branka Gosaka delovala v okviru Kulturne zadruge, je pripravila predstavo Video klub (2003) in z njo uspešno gostovala po vsej severovzhodni Sloveniji. Predstava z naslovom Premiera (2005) se je razvila iz gledaliških delavnic pod mentorstvom dramskega igralca Iztoka Bevka. Po več kot desetletnem zatišju je Kurje oko ponovno začelo delovati pod mentorstvom članice, Nine Kolarič. Januarja, leta 2017, je dramski ansambel (ki ga sestavljajo člani društva) uprizoril komedijo v skečih Poprnica ali kako živcirati ljudi v vsakdanjem življenju. Gre za lastno priredbo izvirnih skečev angleškega kolektiva satirikov Monty Python.

Svoj čas je mlado in staro uživalo v kantavtorskih večerih, poimenovanih KantAna. Med leti 2002 in 2010 smo na Sveti Ani gostili tako eminentna imena slovenske kantavtorske scene, kot so Tomaž Pengov, Adi Smolar, Jani Kovačič, Peter Andrej, Xenia Jus, Tadej Vesenjak, Dani Kavaš, Katarina Kalaba, Jernej Mažgon – Jerry idr.

Duh kantavtorstva ter etno-folk glasbe smo ponovno obudili leta 2016, s PrešAno muziko, kulturno prireditvijo, kjer prepletamo performativnost glasbe in kulturo vina. Poseben čar dogodku doda fantastičen ambient Poličeve vinske kleti na Sveti Ani ter obvezno pokušanje zmagovalnih sort hišnih vin.

Omenili bi še debatne krožke, čistilne akcije, piknike, LAN-party večere, saj smo jih v preteklosti že organizirali in mnoge so pustile močan pečat občanom in drugim obiskovalcem.

Mladim po srcu se v majhen kraj trudimo prinesti nekaj tiste ustvarjalnosti in kulture, katera je pomembna za notranji razvoj vsake generacije. Ker nas mlado, upirajoče srce in nasmešek na obrazu žene k odkrivanju novih poti, vabimo vse, da se na kakršnikoli način vključijo v naše delovanje - pridite gledat, poslušat, pomagat, ustvarjat, debatirat…

Art camp1DSC03387-001IMG 9528

Spletna portal Občine Sveta Ana uporablja samo NUJNE piškotke, ki so potrebni za delovanje spletne strani. Več o piškotkih