Skok na vsebino

Turistično društvo Sveta Ana

Naslov: Sv. Ana 17, 2233 Sveta Ana 
Predsednik: Berič Feliks
Kontakt: 041 460 597


TURISTIČNO DRUŠTVO

Turistično društvo šteje 110 članov in organizira številne prireditve, naštejemo le nekaj najbolj pomembnih. V času prireditev ob občinskem prazniku turistično društvo sprejema organizirane goste - turiste in jih vodi po občini. Aktivno sodeluje skupaj z Društvom kmečkih žena in deklet in društvom Vinogradnikov na raznih prireditvah, kjer je potrebno pripraviti razne pogostitve. Društvo vsako leto organizira strokovno izobraževanje na temo urejanja okolja ali vzgajanja rož za vse občane. Društvo v zimskem času organizira  pohod Miklavža, ki obišče otroke. V času polnočnice 25. decembra pa organizira tradicionalni pohod k polnočnici z baklami iz vseh vasi v občini.
Posebej odmevna prireditev turističnega društva, na katero prihajajo udeleženci iz širše Slovenije je Prvomajski pohod po Anini poti. Pohod je bil letos organiziran že desetič. Na pohodu sodeluje med 150 in 200 udeleženci. Pot je dolga 20km.


ZGODOVINA TURISTIČNEGA DRUŠTVA SVETA ANA

Posamezniki na območju Krajevne skupnosti Sveta Ana so spoznali potrebo v kraju po organiziranemu pristopu in osveščanju ljudi k čim lepši urejenosti kraja in turizma.Spogledovanje pri sosedih preko meje je te ideje še podkrepilo, saj je znano, da imajo precej lepo urejene svoje vasi.
Na ustavnem občnem zboru, dne 27. 09. 1996, je bilo Turistično društvo Sveta Ana v Slovenskih goricah ustanovljeno. Za predsednika društva je bil izvoljen Bogomir Ruhitel. Že naslednje leto po ustanovitvi je turistično društvo Sveta Ana pripravilo razstavo najlepše urejenih hiš in domačij v krajevni skupnosti. Organizirali so tudi strokovne ekskurzije, kjer so si člani društva nabirali ideje in izkušnje. Posebej velja omeniti strokovno ekskurzijo na ogledu urejenosti vasi po poti Blumen Strasse.
Društvo se je hitro vključilo v mrežo Hortikulturnega društva Maribor pri ocenjevanju za podelitev zlate vrtnice. Rezultati delovanja turističnega društva so postali hitro vidni, saj občani konstantnoprejmejo vsako letocca 15 plaket zlate vrtnice in po eno zlato vrtnico.
V zadnjem obdobju se je videz občine na urejenosti in posajenosti z rožami močno spremenil in postal prijazen in privlačen. K temu so pripomogli predvsem posamezniki z urejenostjo svojih domov. Društvo pa je skrbelo za posaditev rož na javnih površinah v občini.
Turistično društvo Sveta Ana je vse skozi delovalo na promociji kraja in turizma. Tako je vseskozi nosilec prireditve na občinskem prazniku s postavitvijo klopotca in pripravo povorke, ki jo vsako leto pripravi drua vas s prikazom ene od kmečkih opravil. Postavitev klopotca je ena od najbolj množično obiskanih prireditev v občini.
17. februarja 2001 je na volilnem občnem zboru izbralo med drugim novega predsednika Feliksa Beriča, ki društvo vodi še danes.
Glede na to, da je bilo osnovno poslanstvo turističnega društva izpolnjeno (vzpodbujanje k urejenosti kraja in posaditvi rož), se je društvo pričelo bolj ukvarjati s promocijo turizma. Tako se je leta 2003 s promocijo turizma in gostinstva predstavilo na sejmu v Gornji Radgoni.
Turistično društvo Sveta Ana je razširilo svoje delovanje še na področje ohranjanja etnografske dediščine. Pod svoje okrilje je sprejelo etnografsko skupino iz Svete Ane, ki jo vodi Jasna Martinšek. Etnografska skupina nastopa na prireditvah s prikazom predelave volne od ovce do nogavice.

IMG 7747IMG 7770IMG 7788

Spletna portal Občine Sveta Ana uporablja samo NUJNE piškotke, ki so potrebni za delovanje spletne strani. Več o piškotkih