Skok na vsebino

Občinska organizacija rdečega križa Sveta Ana

Naslov: Sv. Ana 17, 2233 Sveta Ana
Predsednik: Ljiljana Urošević
Kontakt: 031 884 373


OBČINSKA ORGANIZACIJA RDEČEGA KRIŽA - OORK

Leta 2006 se je pričela dobrodelna akcija Drobtinica - na stojnici sredi Sv. Ane prodajajo izdelke, ki so jih podarili razni donatorji. Z izkupičkom je omogočena prehrana otrok v šoli. Sredstva pa si območna organizacija pridobi tudi s prostovoljnimi prispevki občanov ob delitvi koledarjev. Krvodajalstvo je pomemben člen v verigi humanih dejavnosti. RK skrbi tudi za svoj podmladek - v tednu RK medse sprejemajo osnovnošolce.
Člani RK že 19 let hodijo na tradicionalne izlete.


NEKAJ SPLOŠNIH INFORMACIJ O ZGODOVINI RDEČEGA KRIŽA

V eni izmed brošur, ki jih je izdal Rdeči križ Slovenije, je zapisano: »Smo, ker nas potrebuje na tisoče ljudi…« Pod tem humanim geslom deluje tudi organizacija Rdečega križa Sveta Ana. Skozi obdobje aktivnega delovanja se je spreminjal naziv društva, toda temeljna načela: humanost, nepristranskost, nevtralnost, neodvisnost, prostovoljnost, enotnost in univerzalnost se ne spreminjajo. Sedem osnovnih načel je bilo poudarjenih, ko je RK leta 2006 obeležil 140-letnico svojega delovanja v Sloveniji. Zgodovina Rdečega križa sega že v leto 1863. Takrat se je Avstro-Ogrska, pod katero je spadalo slovensko ozemlje, pridružila 16 državam, ki so v Ženevi ustanovile Mednarodni odbor Rdečega križa.


RDEČI KRIŽ PRI SVETI ANI

Tudi pri Sveti Ani ima delovanje Rdečega križa bogato zgodovino. Je ena izmed 1014 krajevnih oziroma občinskih organizacij v Sloveniji. Občinska organizacija RK Sveta Ana deluje v okviru območne organizacije RK Lenart. V šolski kroniki je zapisano, da je bil podmladek RK ustanovljen 12. februarja 1920. Redno se je vključeval v razne humanitarne akcije. Leta 1921 si je z lastnimi sredstvi pridobil malo šolsko lekarno. Iz podmladka se je kasneje razvilo delovanje starejših članov v društvu.
Med prvimi ustanovitelji RK pri Sveti Ani je bil Adolf Ferk starejši. S hčerko Olgo se je leta 1950 udeležil krvodajalske akcije v Lenartu. Na osnovi te izkušnje je krvodajalsko akcijo organiziral tudi pri Sveti Ani. Ustanovljen je bil RK Sveta Ana. Predsednik je postal Adolf Ferk st.. Natančni datum ustanovitve v kroniki društva ni zapisan. V upravnih odborih društva so se zvrstila imena članov, ki so z vso odgovornostjo sledili in še sledijo humanemu poslanstvu. Med njimi zasledimo tudi že mnoge pokojne krajane. Predsedniško funkcijo so opravljali Antonija Štandeker, dolgoletna babica porodničarka, Alojzija Ferlinc, Vanda Zavec, Srečko Bauman, Martin Kocbek, ki organizacijo RK Sveta Ana vodi že deset let.
Prva krvodajalska akcija je bila organizirana leta 1966 ali 1967. Odvzem krvi je bil v bolnišnici v Mariboru. Organiziran je bil prevoz z avtobusom. Prvega aprila 1966 se je pričel tudi 80-urni tečaj prve pomoči. Z leti so se pričele razvijati tudi druge dejavnosti, še posebej pomoč obolelim, starejšim in vsem, ki so pomoči potrebni. Omeniti je treba še vsakoletno organizacijo letovanja otrok na Debelem rtiču in Punatu, pri kateri imajo prednost otroci iz socialno ogroženih družin. V prejšnjih letih je bilo razdeljenih tudi mnogo paketov hrane in oblačil. Aktivisti RK ob koncu leta obiskujejo ostarele s skromnimi darili. Od leta 1990 pripravijo srečanje starejših občanov.
Člani RK že 18 let hodijo na tradicionalne izlete. 30. avgusta 1997 so s pomočjo donatorjev, ki so prispevali 23 trakov in 13 žebljičkov, razvili prapor. Po osmih letih samostojne občine se je RK Sv. Ana preimenoval v občinsko organizacijo RK Sv. Ana. Leta 2006 se je pričela tudi dobrodelna akcija Drobtinica - na stojnici sredi Sv. Ane prodajajo izdelke, ki so jih podarili razni donatorji. Z izkupičkom je omogočena prehrana otrok v šoli.
Sredstva pa si območna organizacija pridobi tudi s prostovoljnimi prispevki občanov ob delitvi koledarjev. Krvodajalstvo je pomemben člen v verigi humanih dejavnosti. RK skrbi tudi za svoj podmladek - v tednu RK medse sprejemajo osnovnošolce.
Ob 40-letnici krvodajalstva so bila podeljena priznanja - zlati znak so prejeli Silva Kocbek, Ožbalt Lešnik in Majda Salajster, srebrnega Alojzija Ferlinc, Osnovna šola Sveta Ana, Stanko Vodenik. Jubilejno priznanje ob 40-letnici je prejela Jožica Drozg-Slaček. Aktivnih krvodajalcev je od 130 do 150. RK Ana se povezuje z vsemi ostalimi društvi v občini kakor tudi z območno organizacijo RK Lenart.

DSC01238DSC01242DSC01243

Spletna portal Občine Sveta Ana uporablja samo NUJNE piškotke, ki so potrebni za delovanje spletne strani. Več o piškotkih