Skok na vsebino

Koronavirus

DELITE SVOJO ZGODBO

Urad vlade RS za komuniciranje v sodelovanju z NIJZ pripravlja kratke videe za promocijo cepljenja. Z namenom da prebivalce RS opozorijo, da je covid-19 resna bolezen, naprošajo vse, ki so morda imeli težji potek bolezni covid-19 ali so zaradi bolezni izgubili koga bližnjega, vse na katerih je omejevanje stikov z bližnjimi pustilo posledice ali pa imajo kakšno drugo zgodbo povzano s covid-19, da le-to, če so pripravljeni, tudi delijo.

DELITE_SVOJO_ZGODBO.pdf

Telefonska številka za psihološko podporo v času epidemije

080

Ddopis

PONOVNO JE ZAŽIVEL TELEFON ZA PSIHOLOŠKO PODPORO OB EPIDEMIJI COVID-19 080 51 00

Spoštovani,
želimo vas obvestiti, da je ponovno vzpostavljen Telefon za psihološko podporo prebivalcem ob epidemiji COVID-19. Na brezplačni telefonski številki
080 51 00, 24 ur na dan, vse dni v tednu nudijo strokovno pomoč izkušeni psihologi, psihoterapevti in drugi strokovnjaki s področja duševnega zdravja. S telefonom želimo zagotoviti dostopno podporo ljudem, ki se v času epidemije in z njo povezanih kriznih ukrepov soočajo z različnimi stiskami.
Telefon je nastal v sodelovanju Nacionalnega inštituta za javno zdravje, zdravstvenih domov po Sloveniji, Društva psihologov Slovenije, Rdečega križa Slovenije, Slovenske krovne zveze za psihoterapijo, Zaupnega telefona Samarijan, Združenja zakonskih in družinskih terapevtov in Zveze prijateljev mladine Slovenija – TOM telefon.
Aktualna dogajanja in negotove razmere, ki jih s seboj prinaša drugi val epidemije, v mnogih ljudeh krepijo občutke negotovosti, nemoči in izgube nadzora. Nekateri ljudje se lažje soočajo z izzivi, nekaterim pa predstavlja aktualna situacija realno grožnjo z vidika izgube zdravja, zaposlitve, socialnoekonomskega preživetja. Že obstoječe težave lahko postanejo za posameznike v prihodnje še težje obvladljive.
Z namenom razbremenitve ter psihosocialne podpore posameznikom, ki so se znašli v stiski zaradi sedanjih razmer, so se številne organizacije, ki so že v prvem valu nudile telefonsko pomoč, povezale v telefon s skupno številko.

Telefon je namenjen krajšim pogovorom za:

čustveno podporo pri obvladovanju tesnobe, strahu, jeze in drugih čustvenih stanj ter z njimi povezanih odzivov;

podporo obolelim in svojcem oseb z boleznijo COVID-19;

podporo ob izgubi bližnjega zaradi bolezni COVID-19;

podporo ob soočanju z izgubo zaposlitve, čakanjem na delo ali težavah, povezanih z delom od doma;

priporočila in podporo pri usklajevanju delovnih obveznosti in družinskega življenja;

podporo pri soočanju z osebnimi stiskami in s težavami v medosebnih odnosih v času izolacije;

podporo pri drugih izzivih, ki jih prinaša trenutna situacija.

Za vsa vprašanja v zvezi s koronavirusom SARS CoV-2 (boleznijo COVID-19) in ukrepi, povezanimi z njim, pa še vedno velja, da se obrnete na Klicni center za informacije o novem koronavirusu, na telefonsko številko 080 14 04 ali obiščete spletno stran NIJZ oz. vladno spletno stran.


Matej Vinko, dr. med., spec. javnega zdravja
Vodja strokovne skupine za duševno zdravje na
NIJZ


Milan Krek, dr. med., spec.
Direktor NIJZ

Spletna portal Občine Sveta Ana uporablja samo NUJNE piškotke, ki so potrebni za delovanje spletne strani. Več o piškotkih