Turizem

Vizija za turistično destinacijo Občine Sveta Ana

Vizija turistične destinacije Občine Sveta Ana je, da dolgoročno postane vodilna vinska destinacija Osrednjih Slovenskih goric. Do leta 2021 bo Občina Sveta Ana prepoznavna in vabljiva turistična destinacija za goste, ki želijo uživati svoje življenje in cenijo avtentičnost. Destinacija, prepoznana po avtohtonih razgledih in gostoljubnosti, goste sprošča, razvaja in spodbuja k odkrivanju duhovne kulture, aktivnostim v naravi in zdravemu življenju skozi vse leto. Razpoznavna je po svoji izjemni vinski tradiciji, katere simbol je dediščina Franca Postiča, bogati kulturni dediščini in pristni kulturni in družabni ponudbi skozi vse leto.

Strategija razvoja turizma na območju 22 občin Zg. Podravja (Osrednja Štajerska) Maribor-Pohorje-Slovenske gorice in Dravsko polje2010-2020

Tradicionalne prireditve

PRVOMAJSKI POHOD - POSTAVITEV PRVOMAJSKEGA DREVESA 

Vsako leto že tradicionalno poteka ob prazniku dela prvomajski pohod. Ta se zvrsti po Anini poti, vsako leto pa se ga udeležuje vse več obiskovalcev. Vabimo Vas k sodelovanju, obljubljamo pa vam, da se boste v neokrnjeni naravi, poleg tega da naredite nekaj za svoje telo, naredili tudi nekaj za svojo dušo, saj boste uživali v razgledu proti Pohorju, severnim Slovenskim goricam ter po gričih onkraj meje z Avstrijo.

Anina pot 2Anina pot 4Postavitev prvomajskega drevesa


ANIN TEDEN

Poteka vsako leto v mesecu juliju ob občinskem prazniku ter ob godovanju sv. Ane. Sveta Ana je zavetnica proti revščini, pa tudi proti nevihti. Ravno okrog Aninega praznika - 26.julija - so velike vročine in je mnogo neviht. Skupaj z možem Joakimom pa je zavetnica zakoncev. Priporočajo se ji tudi razni obrtniki, zlasti pa rudarji.

V okviru Aninega tedna domača društva pripravijo številne aktivnosti kot so na primer razna športna tekmovanja, kulturne prireditve, poteka tudi likovna kolonija »Anina paleta«. Nastanejo zanimive slike, ki so čez poletje na ogled v avli Občine Sveta Ana. Vsakoletno se odvije tudi tradicionalna gasilska veselica.

Anino 1Anino 2Anino 3


POSTAVITEV KLOPOTCA 

Vabljeni v občino polno žlahtne kapljice, kjer vsako leto ob občinskem prazniku na tradicionalni prireditvi postavljamo klopotec - edinstveni simbol lokalne vinske pokrajine. Po izročilu se klopotec v Sloveniji postavlja od Jakoba, 25. julija pa do svetega Jerneja, 24. avgusta, ko grozdje prične dobivati barvo. Po stari šegi ali navadi so zraven klopotca postavljali čuvaje vinogradov, ki so jih v Slovenskih goricah imenovali ovtarji. Ovtar je bil nekakšen zaupnik vinogradnikov, da bo zvesto čuval njihove vinograde. Tradicionalna prireditev poteka pri pokriti tržnici v centru Svete Ane, spremljajo pa jo nepogrešljivi zvoki harmonike ter popestritev programa s prikazom starih kmečkih običajev. Pridružite se nam, da bomo skupaj prisluhnili pesmi, ki jo bo klopotec zapel anovskim vinogradom, med katerimi je tudi potomka najstarejše trte na svetu, ter simbolično pozdravili jesen. Skozi čas je klopotec postal naša etnološka znamenitost in lep simbol slovenskih goric.

"Sonči po trsju se grozdje zoreče
in tiho v soncu se polni z močjo
in tiho z žlahtnostjo polni se v pesmi,
ki prek goric jo klopotci pojo."
 (Janko Glazer, Jesenska pesem)

Klopotec 2Klopotec 3Klopotec 1


MARTINOVANJE NA PROSTEM 

Na god sv. Martina Občina Sveta Ana, v sodelovanju z Društvom vinogradnikov Sveta Ana, organizira martinovanje na prostem, pod šotorom. Zaradi vinogradniškega okoliša se spodobi veselo praznovati, kaj pokusiti in se veseliti v občini polni vrhunskih vin, in martinovo je kot nalašč za druženje ljudi dobre volje. Martinovo je sicer praznik, ki sega v čas pred Kristusom. V jesenskem času so se naši poganski predniki bogovom zahvaljevali za dobro letino in obenem prosili za naslednjo. 11. novembra se evropske države spominjajo svetnika Martina, rojenega v začetku 4. stoletja na Madžarskem, ki je dal svoj plašč beraču, da bi prikril svojo revščino. Pri nas se na ta dan praznuje kot praznik vina, ko se mošt, prispodoba nečistosti, grešno vino, spremeni v pravo vino.

Martinovanje 1Martinovanje 2Martinovanje 4


ZELENA SV. ANA 

Leta 2006 smo simbolično prejeli zeleno luč od južnoštajerske kulturne trdnjave Straden. Z zeleno lučjo v decembru želimo simbolično sporočiti, da se odpirajo popolnoma nove perspektive, ko se ljudje, situacije ali stvari, opazujejo v drugačni luči.

Zelena Sv. Ana 2Zelena Sv. AnaZelena Sveta Ana 3


POSTIČEVI DNEVI

Potekajo v mesecu oktobru vse do martinovanja. V tem času se odvijajo različni dogodki kot so trgatev ob Postičevi poti, vodeni ogledi, predavanje ter snemanje klopotca. Poteka tudi jesenska likovna kolonija, razstava nastalih del je na ogled do sredine decembra.

Postičevi dnevi 1Postičevi dnevi 2Postičevi dnevi 3

Druge znamenitosti

STALNA RAZSTAVA O ŽIVLJENJU IN DELU FRANCA POSTIČA

Stalna razstava o življenju in delu Franca Postiča je nastala zaradi bogate zgodovine vinogradništva pri Sv. Ani in ponovno odkrite zgodbe o vinski trti postič, ki jo je leta 2009 razkril lenarški zgodovinar Igor Zemljič.

SLIKE VINSKE TRTE

Posebno doživetje je ogled 36 reprodukcij ampelografskih gvašev vinske trte. Naslikala sta jih slikarja Vincenz in Conrad Kreuzer sredi 19. stoletja. Slike prikazujejo 23 sort z lokalnimi ljudskimi imeni ali sinonimi iz Trummerjevga popisa od Sv. Ane in večino sort s tega območja. Originale hrani Pokrajinski muzej Maribor in so evropska znamenitost neprecenljive vrednosti.

KMETIJSKA DRUŽBA

Na razstavi sta prvič v Sloveniji predstavljena Cesarsko kraljevska kmetijska družba Vojvodstva Štajersko in Postičevo pomembno delo v tem združenju. Po študiju medicine v Grazu si je na Sveti Ani zgradil večjo hišo, v kateri si je uredil ordinacijo in sodobno lekarno. Gojil ni le preko 300 vinskih sort, ampak je s svojim znanjem in vzgledom pomembno vplival na razširjanje vinogradništva in sadjarstva v okolici.

Postič 3 Postič 2Postič 1Postič 3 


SPOMINSKA SOBA DR. ROMANA LESNIKE

Roman Lesnika se je rodil pri Sveti Ani leta 1898, šolo je obiskoval na Medicinski fakulteti v Gradcu. Posvetil se je specialni zobozdravstveni izobrazbi, hkrati je vodil ročno lekarno. Med okupacijo je pomagal ljudem v hudih vojnih razmerah. Na stalni razstavi je na ogled oprema med. univ. dr.  omana Lesnike, ki jo je uporabljal v svoji ambulanti v Mozirju. Razstavljena so:

  • zdravila, še v originalni kartonasti embalaži in stekleničkah
  • kirurški in drugi instrumenti
  • lekarniška tehtnica in uteži iz medenine
  • zobozdravstveni pripomočki
  • vrtalni stroj na nožni pogon
  • bogata zbirka strokovne literature, ki vsebuje tudi knjige iz konca 18. stoletja
  • medicinske revije
  • osebna dokumentacija iz zdravstvene prakse
  • staro restavrirano pohištvo
  • fotografije (izjemna fotografija Svete Ane iz 1895. leta)

Lesnika 1Lesnika 2Lesnika 3Lesnika 4


DR. FRANC STEINFELSER

Dr. Franc Steinfelser se je rodil 12. Septembra 1887, v Zgornji Ščavnici v Slov. goricah, v družini malega posestnika. Osnovno šolo je obiskoval v domačem kraju in svojo izobraževalno pot nadaljeval v Mariboru na klasični gimnaziji. Želja po študiju medicine ga je odpeljala v Gradec na tamkajšnjo medicinsko fakulteto. Z letom 1920 je prestopil prag celjske bolnišnice in v njej, kljub pomanjkanju medicinske opreme, postal prvi slovenski kirurg in porodničar. V letih med obema vojnama je uspešno uvajal nove metode pri zdravljenju kirurških obolenj. Je prvi slovenski kirurg in porodničar. Njegov prispevek k slovenskemu zdravstvu je zelo velik. Izpopolnil je zdravljenje mnogih bolezni ter pomagal orati ledino slovenskega medicinskega izrazoslovja.

Steinfelser 2Steinfelser 1Steinfelser 3


POTOMKA NAJSTAREJŠE TRTE NA SVETU

Občina Sveta Ana je v letu 2009 prejela cepič potomke najstarejše vinske trte na svetu, ki raste na Lentu v Mariboru. Cepič je bil podeljen kot jubilejni 30. po vrsti. Občina je cepič oz. trto predala v negovanje društvu vinogradnikov Sveta Ana. Društvo je za »viničarja« te potomke stare trte izbralo domačega vinogradnika Marjana Poliča. Trta je bila posajena ob znamenito Postičevo pot in si jo je možno ogledati prosto.

Trta 1Trta 2Trta 3 


GOSTINSKA PONUDBA 

Sveta Ana je izjemno bogata s kulinaričnimi dobrotami in odličnimi vini, ki jih lahko poskusite v domačih gostilnah ter na številnih kmečkih turizmih.

Kulinarika 1Kulinarika 2Kulinarika 4Kulinarika 3 


VINOTEKA V OBČINSKI KLETI

Vabljeni na degustacijo lokalnih vrhunskih vin v prijeten ambient občinske vinoteke.

SV AnA 006SV AnA 011SV AnA 016

 

Gostinska ponudba

GOSTILNA EDER

Družina Eder - Kramberger
Sv. Ana 16
2233 Sv. Ana

Kontaktna oseba: Natalija Kramberger; Tel.: 02/ 703 20 02

Je gostilna z dolgoletno tradicijo. Ustanovljena je bila leta 1949 in je zelo priznana ter ugledna restavracija. Imajo zelo lep ambient ter ponudbo, ki vsebuje raznovrstno hrano.

crta

TURISTIČNA KMETIJA BAUMAN

Družina Bauman
Ledinek 23
2233 Sv. Ana

Kontaktna oseba: Anita Bauman; Tel.: 02/ 720 53 19

Sprejemajo zaključne skupine ter pripravljajo toplo hrano po naročilu. Imajo zelo lep ambient ter spada med zelo urejene turistične kmetije. Pohvalijo se lahko z domačo izdelano pašteto in pestro ponudbo domačega žganja ter domačega grozdnega in mareličnega soka.

crta

TURISTIČNA KMETIJA MIHELIČ

Družina Mihelič
Rožengrunt 37
2233 Sv. Ana

Kontaktna oseba: Dušan, Tatjana Mihelič; Tel.: 02/ 703 23 37

Kmetijo najdete ob Cerkvi Marijinega obiskanja v Rožengruntu. Sprejemajo zaključne skupine ter pripravljajo toplo hrano po naročilu. Imajo zelo lep ambient ter spada med zelo urejene turistične kmetije. V bodoče boste lahko tudi prenočili pri njih.

crta

KMETIJA ODPRTIH VRAT SENEKOVIČ

Družina Senekovič
Froleh 9
2233 Sv. Ana

Kontaktna oseba: Ida Senekovič; Tel.: 02/ 703 22 00

Kmetija se nahaja na poti med Sveto Ano in Benediktom, natančneje v vasi Froleh. Gostom ponujajo izvrstno domačo hrano in pijačo. Pohvalijo pa se lahko z zlatim priznanjem nagrajeni domači kruh iz krušne peči, domače gibanice ter meso in tunke.

crta

KMETIJA ODPRTIH VRAT - VINOGRADNIŠTVO

Šenveter - Gundel, Šenveter Miroslav
Dražen vrh 35
2233 Sv. Ana

Kontaktna oseba: Miroslav Šenveter; Tel.: 02/ 720 50 47, 041/ 968 364

Nahajajo se med lepimi griči Slovenskih goric, na poti med romarskima cerkvama Svete Ane in Marije Snežne. Ob prehodnem dogovoru sprejemajo zaključne skupine do 50 ljudi, ki jim poleg dobrih domačih vin in ob domači hrani ponudijo tudi mnogo dobre volje. V njihovi kleti vam ponudijo tudi degustacijo vin.

crta

VINARSTVO HAFNER

Družina Hafner
Krivi Vrh 13
2233 Sv. Ana

Kontaktna oseba: Ida Hafner; Tel.: 02/ 703 22 17, 031/ 665 596

Vinarstvo Hafner najdete v osredju Slovenskih goric na Sveti Ani, kjer so že od nekdaj uspevali najboljši vinogradi Avstrijske Štajerske. Uživalcu vin nudijo pokušino v kleti, ki je strokovno vodena. Letno napolnijo približno 30.000 steklenic vrhunskega vina.

crta

OKREPČEVALNICA ŠENK
Miran Šnajder s.p.
Sv. Ana 28
2233 Sv. Ana

Kontaktna oseba: Miran Šnajder; Tel.: 041/ 371 772

Okrepčevalnica Šenk vas vabi na Sveto Ano, kjer lahko preživite prijetne trenutke ob dobri kavici v družbi vaših najdražjih. Za vas je odprto tudi letna teraso, s prijetnim ambientom kjer lahko v družbi prijateljev preživite prijetne urice.

crta
LOVSKI HRAM MOLEH

Roman Moleh
Froleh 1
2233 Sv. Ana

Kontaktna oseba: Roman Moleh; Tel.: 02/ 703 24 20

Prijeten lovski hram vas bo navdušil z odličnim vinom in ostalo pijačo ter prijetno okolico.

crta

VINOGRADNIŠTVO EDER

Marija in Milan Eder
Sv. Ana 16
2233 Sv. Ana

Kontaktna oseba: Milan Eder; Tel.: 02/ 703 24 55

Imajo zelo dolgo družinsko tradicijo. Pridelajo zelo kakovostno vino.

crta
VINOTOČ POLIČ

Kremberk 36
2233 Sv. Ana

Kontaktna oseba: Polič Marjan; Tel.: 02/ 703 22 62

Družina Polič prideluje zelo kakovostno vino. Pohvali se lahko tudi z različnimi priznanji za dobro kakovost vina.

crta
VINOTOČ MURKO

Lokavec 5
2233 Sv. Ana

Kontaktna oseba: Feliks Murko; tel.: 02/ 703 21 09

Prideluje izvrstno domače vino, ki je zelo kakovostno.

crta

VINOGRADNIŠTVO MAJCENOVIČ

Karla in Jože Majcenovič
Kremberk 9a
2233 Sv. Ana

Tel.: 041 682 297

Kmetija obsega okoli 8ha in je usmerjena v vinogradništvo. Klet, nad katero stoji družinska hiša, je po oceni bila zgrajena v 19. stoletju, kar nakazuje, da so bili že takrat okrog zidanice zasajeni vinogradi. Od leta 204 imajo na kmetiji urejen vinotoč, in sicer kot dopolnilno dejavnost. Sprejemajo zaključene skupin (do 40 oseb). Pri delu pomagajo vsi družinski člani.

Spletna stran Občine Sveta Ana uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih